יפן- טבע, ומה שהיפנים עושים מהטבע
ביפן רגישות מיוחדת לנושא הטבע והעונות המשתנות. שאלה מקובלת שתישאלו בשיחת חולין היא "כמה עונות יש אצלכם?... כי אצלנו ביפן, יש ארבע!". היפנים חוגגים אותן בפסטיבלים, במאכלים ייחודיים לכל עונה, בצפייה בדובדבן (באביב) , בפריחת השיזף (בסוף החורף), בירח המלא הגדול של עונת הסתיו ובהזנה לציקדות והצרצרים בקיץ. המנהג להחליף את כל סט הבגדים לפי התאריך בו מתחילה העונה החדשה, שהיה נהוג בעבר (גם בקיבוץ...), מוצא ביטוי בצבעים המשתנים המקשטים את הרחובות והחנויות. את היופי הטבעי השכילו למזער לנופים פנימיים ובטיולים נוכל לראות זאת בעצי בונזאי ננסיים ובגנים היפנים. נטייל בגנים מסוגים שונים, חלקם מחקים את הטבע החיצוני, חלקם מיועדים ליצירת אווירה עבור מדיטציה פנימית.

לממתק האורז הפופולרי Mochi יש וואריאציה הנקראת Sakuramochi (ממתק פרח הדובדבן) בצבע וטעם וורודים. מגיע לחנויות רק באביב.
יפן היא ארץ של נופים משגעים- הרים גבוהים עם שלגי עד, אגמים, יערות טבעיים עצומים בהם שולטים עצי מייפל ומחט, מנוקדים במשטחי במבוק. כאשר ניסע לאורך החוף, וליפן ארץ האיים יש חופים רבים, לעיתים נדמה שהאומנים היפנים פשוט מציירים את מה שהם רואים מחלון ביתם:

מסלול הליכה קצר לאורך החוף ב- Atami. צלם: בעז חדשי

כל האמירות שפריחת הדובדבן דומה לשקדיות, או שהשלכת היא כמו בקנדה, נעלמות ונאלמות מול הדבר האמתי. מדובר לא רק ביופי עצמו אלא גם בדרך בה אומה שלמה עוסקת בתחזית הפריחה והתקדמותה, בחדשות, בעיתונות, בטלוויזיה ובנהירה לחגיגות באתרי הפריחה, אליהם נצטרף.

יפן במקדש מייג'י בנובמבר, ובחפיר של ארמון הקיסר בטוקיו באפריל. צילומים: בעז חדשי

פריחת הדובדבן הקצרה היא ליפנים הרבה יותר מאשר יופי עוצר נשימה. נשירת עלי הדובדבן הפכה לסמל לארעיותם ושבריריותם הקצרה של החיים והיא מופיעה ברבים מהסרטים, השירים והסיפורים. Motoori Norinaga, משורר, רופא, פילוסוף, טען במאה ה-18 שליפנים יש רגישות טבעית מיוחדת ל"צער על החולף" כתב על כך:
"אם אשאל
מהי נשמתה של יפן,
אומר
ניחוח פריחת דובדבן בר
זוהֵר בשמש הבוקר".